 |
Stefan Ingves: Vi har misskött bostadsmarknaden i 80 år
|
SilentVoice
|
2025-04-21 21:12:23
|
|
|
Stefan Ingves: Vi har misskött bostadsmarknaden i 80 år
Stefan Ingves tycker att Sverige har misshandlat bostadsmarknaden. Samtidigt ser han inte att Riksbanken kunde ha agerat annorlunda under lågränteåren.
"Man gör så gott man kan vid var tid", säger före detta riksbankschefen till Placera.
Stefan Ingves bostadskarriär har varit extremt måttlig, konstaterar han när Placera möter honom en mulen morgon i mars. Ingves bor i samma hus i Upplands Väsby som han har gjort sedan 80-talet och har inga planer på att flytta för den delen.
"Nej, jag menar i min ålder så är det väl snarare en fråga om hur länge man bor där", säger före detta riksbankschefen och tillägger fnysande:
"Jag har gjort bostadskarriär för att bo. I min värld är begreppet bostadskarriär besynnerligt."
Misskött bostadsmarknad
Ironiskt nog blev begreppet allt mer vanligt under hans tid som riksbankschef åren 2006-2022. Lågräntetiden startade ett bostadsrally, som fick än mer bränsle av centralbankernas pandemi-stimulanser.
När Ingves klev på som riksbankschef var snittkvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Sverige 18 000 kr, när han lämnade över stafettpinnen till Erik Thedéen 2023 var priserna uppe på nära 43 000 kr/kvm. Under samma period har svenskarnas skuldsättning ökat dramatiskt och gjort oss till ett av världens mest räntekänsliga folk.
"Vi har misskött bostadsmarknaden i Sverige systematiskt och noggrant de senaste 80 åren. Det finns ingen vilja att ändra på det", säger han och fortsätter:
"Det är inte någon enskild åtgärd som måste till, utan det finns en lång grad olika åtgärder. Strukturellt i Sverige har vi inte haft orken att ta i tu med de frågorna, utan skyfflar det alltid framåt."
Han talar om in and outs. De som är inne på bostadsmarknaden har dragit nytta av strukturerna och alla de som är utanför har svårt att ta sig in. De som står utanför hör inte till medianväljarna, berättar Ingves.
"Medianväljarna har beviljat sig själva förmåner i det svenska systemet. Och då är det väldigt svårt att lösa upp det och ändra på det."
Svenska folket får skylla sig själva?
"Framförallt så är det gamla strukturer, som de som är inne i drar stor nytta av", säger Stefan Ingves.
Ingves tillhör boomer-generationen, som generellt har en rätt fin bostadskarriär i bagaget. För att generalisera kom den här generationen in på bostadsmarknaden innan avreglerings-karusellen på 80-talet och en del sitter nu på villor som stigit explosionsartat i värde. Samtidigt har generationerna efter haft det svårare att hoppa på tåget med dagens höga trösklar och bostadspriser.
Vill blicka mot Finland
Helt givet i sammanhanget är att tala om Riksbankens roll. En nära besatthet av att komma upp i det tvåprocentiga inflationsmålet gjorde att centralbanker världen över höll räntan låg under många år - trots högkonjunktur - och gjorde det nästan gratis att låna. Det var mumma för bostadsmarknaden.
På frågan om Riksbankens agerande vill finlandssvenske Ingves blicka mot hemlandet, för att bevisa sin oskuld. Han menar att Finlands ränta har varit lika låg som Sveriges, men trots det har bostadspriserna inte stigit.
Vad tänker du om Sveriges ekonomi just nu?
"Den som det visste, världen är ju väldigt annorlunda i och med allt strul som händer i dagsläget", säger han och fortsätter:
"Det är ju helt andra saker att förhålla sig till jämfört med traditionellt konjunktursamtal."
Ingves hänvisar till den stökiga omvärlden och handelskaoset med USA, men tillägger snabbt:
"Då får vi handla med någon annan."
Vilka länder tänker du då?
"Man ska inte glömma att världen är stor. Det finns över en miljard människor i Indien. Likaså i Kina. Och EU har kämpat på länge med ett frihandelsavtal med Mercosur (länder i Sydamerika red. anm.)."
Inga gratisluncher
Sverige befinner sig i lågkonjunktur med hög arbetslöshet och hushåll med generellt deppig syn på ekonomin. Räntan är samtidigt högre än vad den har varit under många år, och beräknas inte sänkas närmsta månaderna då inflationen ligger över 2%. Om det finns risk för stagflation vill Inges inte direkt talar om. Han vill istället prata om det längre perspektivet och hur inflationen kan komma att utvecklas.
"I grunden har vi stora finansieringsbehov. Och samtidigt är statsskulderna på olika håll i världen på en helt annan nivå än vad de har varit tidigare. Och hur det där ska gå jämnt ut, det återstår att se. Förr eller senare brukar långräntorna stiga när det ska hanteras."
Upprustning av det militära är ett exempel på det, påtalar Ingves.
"Alla förstår att det kommer att kosta. Man försöker komma undan genom att säga "vi ska låna mer och det fixar vi genom att öka tillväxten". Jag har ännu inte varit med om att man hittar den där gratislunchen på något sätt. Någonstans ska det betalas till slut ändå. Av någon."
Då blir det svenska folket som betalar.
"Så är det alltid."
Vem fick betala för lågränteåren?
"Världen kom att se ut på det sättet under den perioden och det är egentligen upp till ekonomiska historikerna att fundera kring vad som skedde då och varför. Sverige är en liten öppen ekonomi med helt fria kapitalrörelser och det innebär att vi i princip importerar den allmänna räntenivån. Och att då på något sätt föreställa sig att Sverige skulle ha avvikit märkbart med mycket högre räntor än alla andra. Det är en fiktion."
Men räntan var ju ändå lägre i Sverige än andra länder?
"Den var inte mycket lägre. Och om du tittar på hur mycket Riksbanken expanderade balansräkningen så var det faktiskt mycket mindre än i de andra länderna", säger han.
Riksbanken hjärta inflationsmålet
Som så många gånger tidigare när Stefan Ingves pressas på lågräntetiden och vad det har gjort med den svenska ekonomin, hänvisar han till inflationen som behövde komma upp till 2%. Samtidigt är ju inte inflationsmålet en gyllene regel som är huggen i sten. Riksbankslagen säger att Riksbanken ska besluta om preciseringen av målet, men riksdagen måste godkänna förslaget.
Hur tror du det hade blivit om man låtit inflationen vara lägre?
"Vi vill ju undvika deflation. Om priserna faller blir det väldigt lönsamt att inte köpa idag utan att vänta till imorgon. Om alla agerar på det sättet blir det väldigt svårt att ta sig ur. På det viset var det väldigt viktigt och angeläget att inte bara Sverige, utan ett antal länder, såg till att vi inte hamnade där", säger Ingves.
Ligger inte vaken
Med facit i hand tycker han istället att det kunde ha gjorts mer på det finanspolitiska området.
"I det stora hela så fungerade maskineriet precis som det skulle. När inflationen är för låg då får man helt enkelt sänka räntan och expandera Riksbankens balansräkning, vilket också gjordes och då fick vi upp inflationen. Sedan att det en gång på hundra år dånar in en pandemi från ingenstans. Då får man liksom hantera den efter bästa förmåga."
Så du kunde inte ha gjort något annorlunda?
"Man gör så gott man kan vid var tid, givet vad man vet vid den tidpunkten. Sedan kommer det alltid att finnas människor som vet mer och bättre."
Men du ligger inte vaken om nätterna och tänker på det?
"Nej, absolut inte."
Ingen krasch
Svenskarnas räntekänslighet sattes mycket riktigt på prov när inflationen steg och räntan höjdes från 0% i mars 2022 för att toppa på 4% hösten 2023. Många hushåll har haft det riktigt tufft, men samtidigt kom inte den krasch i svensk ekonomi som en del hade förutspått.
"Det var väl bra det", säger Ingves och kollar lite uppfordrande.
Han menar att det delvis har att göra med att ett stort antal centralbanker agerade på samma sätt. Och att knutarna som då fanns löstes upp, så att inflationen kunde komma ner innan ränta behövde bli ännu högre.
"I det avseendet så blev det ganska lagom. Men hade räntan fortsatt uppåt ytterligare då hade det säkert blivit problem på olika håll."
Vad tror du smärtgränsen hade gått?
"Ja det kan man aldrig veta. Det brukar alla veta efteråt. Men det var ju uppenbarligen inte på de nivåerna."
Exakt var gränsen hade gått vill han inte spekulera i, efter en stunds dividerande.
Ingves om inflationsmålet
När Stefan Ingves talar om Riksbanken och dess syfte får man lätt intryck av att det inte finns så stort svängrum för direktionen att agera. Att Sverige är en liten öppen ekonomi skulle kunna göras till ett drinking game. Man måste anpassa sig efter de stora hajarna. Och så handlar det mycket om modeller och beräkningar.
Är det så?
"Det är inte så mycket svängrum i det, i en liten öppen ekonomi som den svenska där export och import utgör ungefär 50% av BNP och där det är helt fria kapitalrörelser, då rör man sig inom ett slags konfidensintervall. Och så länge man finns där då kan man göra lite grann."
Samtidigt kan det ju låta som finjusteringar när ni på presskonferenser säger att "inflationen om två år kommer ligga på 2,2% och så vidare.".
"Jo, men det finns alltid en medial önskan att fokusera på här och nu. Och det ligger i sakens natur. Och då skapar man ibland en slags bild av styrförmåga som förmodligen går bortom den egentliga styrförmågan."
Vad tycker du själv om inflationsmålet? Är det något man borde se över i närtid?
"Nej, egentligen inte."
Han påtalar att ett inflationsmål är bättre då det inte har något minne, så som ett prisnivåmål.
Du har ju påtalat många gånger att Riksbankens främsta fokus är inflationen. Hade du velat se ett bredare uppdrag?
"Nej, det tror jag inte hade gjort någon större skillnad. Styrförmågan när det gäller allmän makro är sådan så att det nog räcker att fokusera på inflation. Däremot har jag tyckt länge att Riksbanken borde ha haft mer att säga till om när det gäller finansiell stabilitet. Men det är en annan fråga. På lång sikt är min uppfattning att Finansinspektionen och Riksbanken bör slå sig ihop."
Han menar att det skulle attrahera mer brain power till institutionen.
Är inte sysslolös
Stefan Ingves har gått vidare från Riksbanken men kalendern är full. För att nämna några saker han nu för tiden sysselsätter sig med: föreläser, undervisar på Handelshögskolan, hjälper olika typer av centralbanksmänniskor - bland annat är han personlig rådgivare till den ukrainska och etiopiska centralbanken.
Han verkar inte gräva ner sig för mycket i förflutna, det är tydligt.
Nu jäktar han i väg. Ett plan till ECB väntar.
Källa samt ytterligare information återfinns via: https://www.placera.se/nyheter/stefan-ingves-vi-har-misskott-bostadsmarknaden-i-80-ar-2025-04-17
|
 |
Derankindex exklusive Apan (slumpen
|
DERANK
|
2025-04-20 22:11:32
|
|
|
Derankindex, exklusive Apan (slumpen) + 26,21%
jämfört med inklusive Apan (+23,49%)
|
 |
Derankindex + 23,49%
|
DERANK
|
2025-04-20 22:09:53
|
|
|
Derankindex vände upp under veckan från +20,68% till +23,49%.
Joje behåller ledningen i huvudtävlingen medan Osalja kliver upp i toppen i extratävlingen.
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-04-18 | Ledare: Osalja
|
DERANK
|
2025-04-20 22:05:29
|
|
|
1 Osalja 77
2 KJL 78
3 Co 86
4 Örnen 86
5 Joje 92
6 Elmore 112
7 Hamonrye 116
8 Micha69 122
9 Laban 131
10 Mupp 131
11 Phantom V 156
12 Skyrocket 164
13 Joggarn 171
14 Boxarn 188
15 Apan 189
16 Mr Rockefeller 207
17 EllaK 218
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-04-18 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-04-20 22:04:54
|
|
|
1 Joje 188644
2 KJL 178243
3 Osalja 163572
4 Örnen 155236
5 Co 145702
6 Micha69 138391
7 Hamonrye 138311
8 Elmore 119769
9 Mupp 114416
10 Joggarn 112159
11 Laban 109652
12 Boxarn 98056
13 Skyrocket 96645
14 Mr Rockefeller 91754
15 Phantom V 90972
16 Apan 79875
17 EllaK 77863
|
 |
Derankindex + 20,68%
|
DERANK
|
2025-04-13 19:31:46
|
|
|
Derankindex faller från +28,91% till 20,48%.
Exkluderas Apan (slumpen) är veckans derankindex +23,62%.
Joje återfinns som ledare i huvudtävlingen och Co i extratävlingen, exakt som förra veckan!
Derankindex går relativt mycket annat i kölvattnet av Trumptullar väldigt bra. +20,68% på cirka tre månader.
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-04-11 | Ledare: Co
|
DERANK
|
2025-04-13 19:22:19
|
|
|
1 Co 74
2 KJL 82
3 Osalja 87
4 Joje 87
5 Hamonrye 100
6 Örnen 107
7 Elmore 108
8 Micha69 118
9 Phantom V 145
10 Laban 148
11 Mupp 157
12 Skyrocket 169
13 Joggarn 176
14 Apan 180
15 Mr Rockefeller 185
16 Boxarn 187
17 EllaK 225
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-04-11 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-04-13 19:21:54
|
|
|
1 Joje 195714
2 KJL 191176
3 Osalja 161945
4 Co 152467
5 Hamonrye 148148
6 Örnen 139820
7 Micha69 134287
8 Elmore 114758
9 Mupp 104506
10 Laban 101057
11 Boxarn 93892
12 Skyrocket 93866
13 Phantom V 93213
14 Mr Rockefeller 92872
15 Joggarn 80234
16 Apan 79962
17 EllaK 73603
|
 |
Derankindex + 20,48% ( + 23,98% )
|
DERANK
|
2025-04-06 22:56:42
|
|
|
Nya ledare i båda tävlingarna.
Joje åter i täten i huvudtävlingen medan CO går upp i ledning i extratävlingen.
Apan sist.
Derankindex kraftigt ner under veckan. Inte helt oväntat då Mr Trump gjort många bra saker för att sänka världens börser kraftigt.
Derankindex +20,48% (med apan = slumpen) samt +23,98% (utan apan = slumpen)
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-04-04 | Ledare: Co
|
DERANK
|
2025-04-06 22:53:02
|
|
|
1 Co 79
2 Osalja 80
3 Joje 82
4 KJL 94
5 Hamonrye 98
6 Elmore 114
7 Örnen 114
8 Mupp 115
9 Micha69 125
10 Laban 143
11 Phantom V 148
12 Skyrocket 163
13 Joggarn 177
14 Mr Rockefeller 180
15 Boxarn 189
16 Apan 205
17 EllaK 223
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-04-04 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-04-06 22:52:37
|
|
|
1 Joje 194550
2 KJL 182304
3 Osalja 168288
4 Hamonrye 154164
5 Co 151623
6 Örnen 149463
7 Micha69 142211
8 Mupp 115174
9 Elmore 113771
10 Laban 100614
11 Boxarn 94220
12 Skyrocket 93564
13 Mr Rockefeller 93467
14 Phantom V 84665
15 Joggarn 75183
16 EllaK 70383
17 Apan 64524
|
 |
Derankindex + 28,91%
|
DERANK
|
2025-03-31 00:45:54
|
|
|
Kraftigt lyft i Derankindex
Upp från +19,86% till +28,91%.
KJL rusar upp i ledningen med Joje tätt efter på silverplats.
Förklaringen ligger till stor del i att Arctic Minerals vars aktie ökat betydande i värde under gångna veckan.
Även om Joje tappar ledningen i huvudtävlingen behåller hen den i extratävlingen, tätt följd av KJL.
I botten återfinns Apan, tröstlöst långt efter. Apans portfölj ha tappat ca 38% av sitt ursprungliga värde, främst pga Godsinlösen som gått i konkurs (värde 0) och Avsalt som tappat ca 75% av sitt värde.
Då Apan är fiktig och bygger på slumpval presterar samtliga verkliga deltagare bättre, för närvarande.
Utan Apan inkluderat i Derankindex skulle aktuellt indexvärde vara +33,04% (jämfört med +28,91%)
Första kvartalet av tävlingen är nu till ända. Mycket återstår och mycket kan hända...
Fortsatt god tur!
/Derank
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-03-28 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-31 00:35:55
|
|
|
1 Joje 82
2 KJL 88
3 Hamonrye 103
4 Co 109
5 Osalja 110
6 Elmore 113
7 Örnen 118
8 Micha69 120
9 Mupp 127
10 Phantom V 135
11 Skyrocket 157
12 Boxarn 168
13 Joggarn 171
14 Laban 173
15 Mr Rockefeller 176
16 EllaK 202
17 Apan 223
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-03-28 | Ledare: KJL
|
DERANK
|
2025-03-31 00:35:21
|
|
|
1 KJL 209952
2 Joje 204063
3 Osalja 172706
4 Hamonrye 169938
5 Örnen 159441
6 Micha69 152825
7 Co 144326
8 Mupp 124129
9 Elmore 123496
10 Boxarn 106241
11 Skyrocket 102802
12 Laban 101961
13 Mr Rockefeller 97502
14 Phantom V 95458
15 Joggarn 83724
16 EllaK 80024
17 Apan 62818
|
 |
Arctic Minerals
|
Joje
|
2025-03-27 20:01:18
|
|
|
fantastisk uppgång senaste tiden.......
|
 |
Arctic Minerals
|
Joje
|
2025-03-27 20:01:11
|
|
|
fantastisk uppgång senaste tiden.......
|
 |
Derankindex + 19,86%
|
DERANK
|
2025-03-23 21:09:43
|
|
|
Vändning i Derankindex, upp från +16,65% till +19,86%.
Joje behåller tätpositionen i båda tävlingarna. Osalja upp till plats 2 och Örnen till plats 3 i huvudtävlingen. I Extratävlingen behåller KJL silverplats medan Osalja kliver upp på bronsplats.
/Derank
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-03-21 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-23 21:05:46
|
|
|
1 Joje 84
2 KJL 89
3 Osalja 99
4 Co 101
5 Örnen 103
6 Micha69 107
7 Hamonrye 108
8 Elmore 121
9 Phantom V 134
10 Mupp 139
11 Boxarn 149
12 Skyrocket 159
13 Laban 168
14 Joggarn 176
15 Mr Rockefeller 187
16 EllaK 217
17 Apan 219
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-03-21 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-23 21:05:19
|
|
|
1 Joje 168647
2 Osalja 153124
3 Örnen 153051
4 Micha69 150901
5 Hamonrye 147057
6 Co 136359
7 KJL 131697
8 Mupp 125601
9 Elmore 123339
10 Boxarn 112323
11 Skyrocket 105969
12 Laban 102871
13 Mr Rockefeller 99389
14 Phantom V 95182
15 Joggarn 82884
16 EllaK 82496
17 Apan 66795
|
 |
Derankindex + 16,65%
|
DERANK
|
2025-03-16 22:47:07
|
|
|
Derankindex tappar från +19,28 till +16,65%.
Fin uppgång för årets första 2,5 månader men relativt kraftigt ner under senaste veckan.
Joje ny ledare i huvudtävlingen, med Micha69 på andraplatsen - förra veckans ledare Osalja tappar och återfinns på plats 3. I extratävlingen behåller Joje tätpositionen med KJL i hasorna.
En turbulent vecka har gått till sitt slut. Återstår att se vad Trumpflation paradoxalt kommer innebära för de finansiella börserna och världen i stort med stigande räntor och ökande kostnader för små och medelstora företag. Dags att sätta på sig säkerhetsbältet?
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-03-14 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-16 22:36:25
|
|
|
1 Joje 82
2 KJL 93
3 Micha69 98
4 Osalja 105
5 Örnen 107
6 Hamonrye 114
7 Elmore 118
8 Co 125
9 Phantom V 129
10 Skyrocket 139
11 Mupp 145
12 Boxarn 166
13 Laban 166
14 Joggarn 176
15 Mr Rockefeller 181
16 Apan 216
17 EllaK 220
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-03-14 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-16 22:36:03
|
|
|
1 Joje 159771
2 Micha69 149428
3 Osalja 145417
4 Örnen 144576
5 Hamonrye 139029
6 KJL 123149
7 Co 122641
8 Mupp 120361
9 Elmore 119240
10 Skyrocket 115408
11 Boxarn 106867
12 Laban 100967
13 Phantom V 100312
14 Mr Rockefeller 99393
15 Joggarn 86502
16 EllaK 81140
17 Apan 68908
|
 |
Scandinavian Astor Group
|
Joje
|
2025-03-13 17:50:14
|
|
|
Ni som har detta bolag som jag vet väldigt lite om .....
BLA Micha69, Örnen, Osalja, Hamonrye
Enda jag vet är att dom är inom försvars industrin men det skulle vara kul att veta mera om bolaget .... MVH
|
 |
sek > usd, euro, gbp, osv
|
Joje
|
2025-03-12 18:33:52
|
|
|
Ser ut som om sek är stark nu :) får se om det håller i sig
|
 |
Portfölj 13 - APAN's dag 2025-03-08
|
DERANK
|
2025-03-08 20:40:59
|
|
|
13 Apan
Avsalt Group
Biofrigas
Fortinova Fastigheter
Frilans
Godsinlösen Nordic
|
 |
Derankindex + 19,28%
|
DERANK
|
2025-03-08 20:40:11
|
|
|
Kraftigt upp under veckan.
Från +14,75 till +19,28%
Förra veckans ledare Joje tappar i portföljvärde och hamnar på plats 4. Utan värdetappet hade Joje fortsatt varit i ledningen. Istället har Osalja intagit tätpositionen, upp från plats 6. Micha69 och Örnen återfinns även de i medaljposition.
I extratävlingen tappar PhantomV från 1:a till 3:e plats och får se sig passerad av Joje (1:a) och KJL (2:a)
Det långt tills årsskiftet så mycket kan hända. Noterbart är att veckans topp 3 inte är de portföljer med relativt bästa portföljvärden - risknivåerna i toppen är alltså högre och det kan räcka med att ett fåtal förändringar i portföljen leder till att totalvärdena minskar...
I botten harvar fortsatt Apan med ett värdetapp på cirka -32%.
Må bäste Derank:are vinna!
/Derank
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-03-07 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-08 20:33:06
|
|
|
1 Joje 88
2 KJL 97
3 Phantom V 103
4 Osalja 103
5 Micha69 112
6 Örnen 115
7 Co 119
8 Elmore 121
9 Hamonrye 127
10 Mupp 142
11 Skyrocket 149
12 Boxarn 152
13 Joggarn 155
14 Laban 166
15 Mr Rockefeller 197
16 Apan 227
17 EllaK 229
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-03-07 | Ledare: Osalja
|
DERANK
|
2025-03-08 20:32:32
|
|
|
1 Osalja 157117
2 Micha69 154919
3 Örnen 151317
4 Joje 149974
5 Hamonrye 148194
6 Co 126973
7 KJL 125912
8 Mupp 121914
9 Elmore 117138
10 Phantom V 111927
11 Boxarn 111048
12 Skyrocket 110749
13 Laban 103682
14 Mr Rockefeller 96823
15 Joggarn 91162
16 EllaK 80106
17 Apan 68790
|
 |
Derankindex + 14,75%
|
DERANK
|
2025-03-04 22:48:02
|
|
|
I princip oförändrat Derankindex under veckan.
Återstår att se hur nya veckans Trumpeffekter kommer påverka utvecklingen...
Joje upp i ledning i huvudtävlingen medan PhantomV behåller ledningen i extratävlingen. Apan, å sin sida, behåller sistaplatsen!
Förra veckans ledare KJL tappar till 4e plats i huvudtävlingen och får se sig omsprungen av Joje, Micha69 och Örnen.
Årets bästa aktie tills nu är Leading Edge Material. Sämst och näst sämst är Godsinlösen Nordic (konkurs) och OdinWell.
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-02-28 | Ledare: Phantom V
|
DERANK
|
2025-03-04 22:39:35
|
|
|
1 Phantom V 85
2 Joje 99
3 Micha69 102
4 Elmore 109
5 Örnen 111
6 KJL 118
7 Hamonrye 131
8 Co 134
9 Osalja 135
10 Boxarn 146
11 Mupp 154
12 Joggarn 157
13 Skyrocket 164
14 Laban 176
15 Mr Rockefeller 200
16 EllaK 217
17 Apan 220
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-02-28 | Ledare: Joje
|
DERANK
|
2025-03-04 22:38:58
|
|
|
1 Joje 158470
2 Micha69 140039
3 Örnen 133991
4 KJL 128099
5 Elmore 125056
6 Osalja 124007
7 Co 121861
8 Hamonrye 119517
9 Mupp 116144
10 Boxarn 113559
11 Phantom V 112806
12 Laban 105837
13 Skyrocket 103557
14 Mr Rockefeller 97502
15 Joggarn 96661
16 EllaK 83333
17 Apan 70394
|
 |
AcuCort
|
Phantom V
|
2025-02-23 13:22:54
|
|
|
AcuCort är ett intressant bolag som jag nyligen investesade i genom en emission. Bolaget har utvecklat en produkt för svårare allergianfall, och denna intages genom att lägga en snabbupplösande film på tungan. Detta istället för att svälja ett antal tabletter och dricka vatten, vilket givetvis kan vara svårt om man har en uppsvullnad hals och kanske till och med svårt att andas.
Produkten är färdigutvecklad och marknadslanseringen startade under hösten i länder i norden. Danmark står på tur härnäst och enligt VD pågår långtgående diskussioner med flera andra länder i Europa. Däribland Tyskland. Man håller också på att förbereda för godkännandeprocessen i USA.
Marknadsundersökningar tyder på ett mycket stort intresse både av läkare och patienter.
Värderingen ligger på ca 185 miljoner och bolaget har precis fått in ca 48 miljoner före emissionskostnader. Det finns en teckningsoption TO2 som tecknar aktien för 75 öre senare under året. Fulltecknas denna tillkommer drygt 30 miljoner aktier.
VD och styrelseordförande tecknade ganska ordentligt i emissionen, vilken övertecknades till 160 procent.
Bolaget befinner sig i ett extremt spännande läge och värderingen får ses som mycket tilltalande med tanke på vad som kan förväntas framöver. Produkten är alltså redo att rullas ut och finns redan på apoteken i Sverige.
Jag förväntar mig flera nya avtal I närtid, och uppföljningsordrar i Norden. Aktien står och stampar till följd av sedvanliga garantdumpningar, men då dessa inte behövde användas, utan bara fick ersättning i units så lär denna press avta inom kort.
Aktien är så klart inte utan risk men mycket intressant både på kort och lång sikt, och teckningsoptionen kan givetvis bli rejält explosiv om det vill sig väl.
De som är intresserade och vill veta mer kan ta en titt på följande presentation, som kom i samband med rapporten:
https://m.youtube.com/watch?v=qNva4WRsqXs&pp=ygUHQWN1Y29ydA%3D%3D
|
 |
Re: Filo Mining Corp
|
DERANK
|
2025-02-22 14:16:28
|
|
|
Ingående kurs 243 kr - 2025-01-01
Budkurs 250 kr - sista handelsdag 2025-01-02
|
 |
Portfölj 12 - MUPP's dag 2025-02-22
|
DERANK
|
2025-02-22 14:13:18
|
|
|
12 Mupp
24SevenOffice
2cureX
4C Group
AAC Clyde Space
Absolent Air Care Group
|
 |
Derankindex + 14,84%
|
DERANK
|
2025-02-22 14:03:44
|
|
|
Derankindex fortsatt upp från + 13,44% till + 14,84%.
Stora ändringar under tävlingsveckan!
Nya ledare i både huvudtävlingen och extratävlingen.
KJL ny ledare av huvudtävlingen och PhantomV i extratävlingen.
Förra veckans ledare Elmore ner till 5e plats i huvudtävlingen och Micha69 ner till 7e plats.
Apan fortsatt sist i båda tävlingarna.
|
 |
Extratävlingen - Resultat 2025-02-21 | Ledare: Phantom V
|
DERANK
|
2025-02-22 13:57:32
|
|
|
1 Phantom V 79
2 Elmore 109
3 Co 109
4 Joje 111
5 KJL 116
6 Örnen 118
7 Micha69 128
8 Osalja 130
9 Skyrocket 136
10 Hamonrye 138
11 Boxarn 148
12 Mupp 159
13 Joggarn 160
14 Laban 185
15 Mr Rockefeller 206
16 EllaK 215
17 Apan 223
|
 |
Huvudtävlingen - Resultat 2025-02-21 | Ledare: KJL
|
DERANK
|
2025-02-22 13:57:00
|
|
|
1 KJL 133491
2 Joje 132307
3 Co 131131
4 Örnen 129865
5 Elmore 125070
6 Micha69 122616
7 Osalja 121360
8 Hamonrye 118990
9 Phantom V 117114
10 Mupp 115161
11 Skyrocket 113672
12 Boxarn 113514
13 Laban 106517
14 Joggarn 106221
15 Mr Rockefeller 100042
16 EllaK 86409
17 Apan 78747
|
 |
Re: Flowscape - min sista aktie
|
Mr Rockefeller
|
2025-02-21 22:09:55
|
|
|
Ganska ok rapport från Flowscape idag, andra kvartalet på raken med +0,5 mnkr i rörelseresultat.
Helt ok.
Därmed har de nått stabil lönsamhet.
De ökade ARR med endast 4 mnkr under 2024, vilket är lågt, men de hade ovanligt hög churn (+6 mnkr 2022 och +5 mnkr 2023).
Utgående ARR 34 mnkr.
Jag tror ARR kan växa lite snabbare framöver.
Kan ARR växa 7 + 7 mnkr närmaste två åren når man 48 mnkr i ARR mot slutet 2026.
På tillskottet 14 mnkr kan man få rörelseresultat 12 mnkr (90 procent bruttomarginal) plus nuvarande vinsttakt 2 mnkr, totalt 14 mnkr.
Även om man drar lite kostnadsökningar och schablonskatt blir det 10 mnkr efter skatt och 50 öre vinst per aktie, från omkring årsskiftet 2026/2027.
P/e 20 och kursen går till 10 kr på två år.
Från dagens nivå 3,50 kr är det årlig avkastning 69 procent.
De har dessutom cirka 85 mnkr i förlustavdrag för skattereduktion som väl kan sägas vara värda kring 40 öre per aktie.
Jag tror aktien passerar 5 kronor under 2025.
|
 |
Flowscape - min sista aktie
|
Mr Rockefeller
|
2025-02-20 21:59:16
|
|
|
Min kvarvarande aktie, som jag har i Derank-portföljen, men inte berättat om.
Programvara för att managera kontor, SAAS-bolag.
Ökat behov av programvaran i tider av ökat hybridarbete, bör ha en bra marknad flera år framöver.
Rapport för Q4 imorgon fredag 21 februari.
De hade 33 mnkr i ARR per Q3 och jag bedömer att de når breakeven vid 36 mnkr, vilket de bör nå första halvåret 2025.
Väldigt låg värdering. SAAS-bolag med samma resultatnivå och tillväxt som Flowscape brukar ha en värdering EV/ARR = 4.
Större bolag med bättre tillväxt och lönsamhet kan ligga mycket högre. CRM-bolaget Lime har till exempel EV/ARR 10.
Flowscape har per Q3 2024 EV/ARR = 1,7. Kursen är i 3,50, men skulle de ha EV/ARR = 4 som andra liknande bolag skulle kursen vara 7,50 kronor.
|
 |
Filo Mining Corp
|
Joje
|
2025-02-20 06:11:23
|
|
|
Jag undrar vilket inköps pris och hur ni på derank registrerar denna aktie nu ?
|